Roll On : Tukar Ke U-Mobile Sekarang!

November 09, 2014

Assalammualaikum dan Hi!

Baru-baru ni aku dah tukar kepada U Mobile tapi masih mengekalkan nombor lama Maxis aku dan suprisingly proses nak tukar ni sangat mudah dan cepat!

Aku malas pakai Maxis ni dah sebab pelan internet dia sangat rugi dan sebenarnya rate apa semua pon agak mahal. Bila pelan Youth Club aku dah tamat tu yang makin terasa tu. Dan kemudian kakak senior sorang ni cakap seeloknya jangan guna Maxis. Ada info mengatakan orang kuat Maxis ni banyak menyokong perkara-perkara kuffar dan oleh yang sedemikian aku taknak la jadi antara orang-orang yg menyokong. Hal ni mohon Google sendiri ye. Malas nak kupas lebih-lebih.

Kenapa U Mobile? Tak pulak aku pergi beli Celcom ke Altel ke yg solid bumiputera tu. Apa-apahal aku kena jadi pengguna yg bijak jugak. Dan sesungguhnya aku memang kena guna U Mobile ni sebab dia yg paling bersesuaian dengan cara guna handphone aku sekarang.

Dan sebenarnya memang SANGAT BERBALOI BERBALOI utk students pakai U Mobile!

Sekarang U Mobile tengah satu pelan Prepaid Port In. Ini lah yg aku buat. Port in ni merujuk kepada aku yang kekalkan nombor lama aku. Antara kelebihan dia :

  1. Seharusnya lah memudahkan sebab aku dapat maintain nombor lama.
  2. Registration laju gila : Masa beli simkad dia, dalam masa 10 minit macam tu abang tu tekan-tekan apa tah pastu dia bagi handphone aku bali pastu cakap dalam 10 minit macam tu dapat mesej kata dah berjaya. Selalu kan kena overnight kan. Aku pon jadi makin happylah sebab dapat port in terus pada hari yang sama.
  3. Internet free selama setahun : ada T&C nya. Setiap kali topup RM30 akan ada free 250mb data.
  4. 2 times kredit validity. Topup RM10 tahan 20 hari. Sangat la berguna kat aku sbb kredit aku mmg lambat habis. Dok guna wifi kolej berwhatsapp je. 
  5. Free calls to U Mobile numbers : ni ada terma-terma dia jugak tapi aku tak berapa peduli sangat sebab tak ramai pon kawan aku pakai U Mobile
  6.  Dapat 30% diskaun kat Zalora : ni baru je ada ni. Masa aku survey bulan lepas tak dak lagi.

Oh ye. Kenapa aku happy dapat port in pada hari yang sama? Maxis cam ngengada siit la sbb kalau nak port in kredit Maxis kita kena aktif. Haritu memang hari last sebenarnya. Memang terharu sangat lah kalau kena topup lain kan.

Semestinya bila dah bergelar U Mobile users ni boleh la guna plan UMI dia yang sangat lah berbaloi dan best dan seronok dan paling penting sekali JIMAT!

 

Ni satu benda yang buat aku tertarik sangat-sangat adalah free calls dan sms dia adalah to ALL NETWORKS! Baca tak footnote bawah tu? Tak habis guna boleh bawak ke bulan depan lagi bila kita beli balik pelan yg sama.


harga sms call semua.

Kalau banding dengan Maxis memang rate U Mobile lagi murahlah. 

___________________________________________________________________________

What is 'Port-in'?

A process whereby customer can change from one mobile network to another while retaining their existing mobile number.
___________________________________________________________________________


Ok. Sekarang jom cakap pasal port in. Yang aku cakap kelebihan kat atas tu cuma boleh dapat bila kita port in. Port in kena buat secara online. Bila nombor dah aktif pergi kat U Mobile utk daftar. Dia ambik dalam 2 hari untuk siap tukar masa aku buat haritu. Memang kena buat ONLINE SAHAJA. Aku pergi centre dia sbb malas nak buat sendiri kan, pastu dia cakap kalau buat situ tak dapat kelebihan aku cakap tadi. Jadinya memang seronok lah bazir duit naik monorel ke sana.

Kalau bukak website U Mobile akan ada orang tergantung gantung belah kanan tu (tengok gambar yang pasal rates). Klik situ kalau nak paham lebih lagi.

Kalau nak tukar kan. Bagitaw aku dulu sebab ada lagi promosi lain bila dapat ajak orang lain tukar. Hee~


jangan lupa join


You Might Also Like

19 comments

  1. Tak pernah try ni.
    Dah bertahun2 guna Maxis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. samala..sejak guna fon mmg pakai maxis je..ni baru tukar..

      Delete
  2. dulu pernah pakai umbolie. cumanya bila balik kampung, internet coverage xdpt sgt. so terpksa kekal dgn maxis utk internet usage 1gb rm18/month.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..maner ada maxis 1gb/rm18...

      Delete
  3. Wah~ port in tu macam best je.. same gak ah.. guna Hotlink baru2 ni. Lepas tu beli Internet Pass dia RM25 - 2GB - utk 10 hari. Tapi baru guna 2 jam, quota da 1.5GB abes. Pelik gila. Buka Blogger je. That moment I realize yg mmg big mistake ah beli simcard Hotlink tuh.
    Apapun, serius mcm nk try Port In tuh.
    Tima kasih sbb kongsi entri awesome nih.
    Mira | http://lemieletlavanille.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..ni sungguh heavy user..selalu mcm ni better pakai unlimited plan punya..

      Delete
  4. tak suka maxis. setia balik dgn celcom. hehe

    ReplyDelete
  5. nak tukar ke umobile jgk cadangnya.. tp free call to all networks tu berapa lama duration nya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikot plan UMI yg dibeli.. UMI28 dpt 50min free..tahan sebulan ikot kita beli plan UMI28 tu..kalau xhabis guna boleh bwk ke depan..tp dgn syarat kena beli plan yg sama..

      Delete
  6. ni nk bgtahu ni. NAK TUKAR maxis aku jgk. ha cer crita yg part kalau ajak member tukar tu

    ReplyDelete
  7. nak tukar sis. nak tahu steps untuk port in dari awal ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry. supposedly kat website umbile mmg ada satu section utk ni. but xjumpa pulak. krg mungkin lain sikit sbb ada plan baru umobile kenalkannow. better tanya u mobile.

      Delete
  8. sy dah bertukar ke umobile sejak tahun lps lagi rasanya, tiap2 bulan dpt free 1 gb selagi no masih aktif. sekarang, kalau sy topap rm 30, sy dpt 7 gb kuota internet. tp still x cukup utk saya. huuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius? I use postpaid plan now so it got unlimited data. tapi slow habis bila kuota habis. tak pasti yg prepaid punya, tapi kalau postpaid banyak benda free like youtube and spotify streaming. free text free call. so i preferer the postpaid ones more.

      Delete
  9. I baru lanngan postpaid plan yg p70 tu. Pastu nak kekalkan no. Maxis ni. Member yg buatkan. Memang kena tunggu 24 hours baru aktif eh?

    ReplyDelete
  10. sy penguna maxis da bertahun2 rasa nk tukar ke u mobile sbb plan internet nmpk mcm oke..kena dtg center ke klu nk tukar??n dpt no yg sma x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak pakai nombor lama kena pegi center. sbb dia akan check teros kalau kat ada hal yg tak diselesaikan ke apa ke dgn syarikat tel lama.

      Delete

Blog Archive

Like us on Facebook

Contact Form

Name

Email *

Message *