Hikayat Merong Mahawangsa and betapa tertutup nya minda org Melayu..

by - March 15, 2011

tajuk aku mcm xbleh bla je..tp aku rasa aku kena luahkan menda ni jugak..sbb aku rasa betol2 xpuas hati..

first thing first..Hikayat Merong Mahawangsa mmg epik..awesome..gila gempak..aku xtipu..movie ni menunjukkan yg org Melayu ni dah up dah..aku mmg respek abis dgn KRU studios..tabik spring to Yusry.!

aku tgok Ahad lepas..sekarang aku demam Stephen Rahman Hughes..kat fb aku pon aku letak gmbar dia.. 



aku bkn nak puji gila mcm ni sbb ini movie melayu..aku puji bertempat..aku respek good movies...and HMM salah satu lah..pengisian cerita...watak-watak..jalan cerita and segala pe ke benda lagi istilah yg aku tak tahu telah menunjukkan yg org Melayu ni dah maju..dah stop buat cerita merepek je..but still ada jugak org Melayu ni yg xnak akui menda alah ni dan still agung2 kan western..

first..diorang akan ckp.

alah..tiru western je HMM ni..babak yg kapal melambak tu mcm Narnia je..x ori lgsong..

seyes aku btol2 meluat dgn point buta gni..yo brader.! dah babak atas laut dgn kapal rupe gtu..ko nak buat mcm mne lagi.?? nak buat laut tu kaler merah.?? kapal kaler ungu.?? nak ori sgt2..dah sejarah nya mcm tu..hadoi...


second..diorang akan ckp..

teknologi diorang guna..teknologi western jugak...ntah pape je..ciplak..

ciplak.?correction sis.!! teknologi tu..CGI pe benda semua tu...dah western yg cipta dulu..nak buat mcm mne lagi.??apa ko nak putar balik masa..suruh diorang jgn buat teknologi tu semua..then tggu Malaysia buat.. baru diorang buat..apa salah nya kita guna teknologi deme tu.? ko pon guna laptop deme gk..aku x da pulak kata semua assignment ko tu ciplak dr western..


third..diorang akan ckp..

buat apa tgok cerita mcm ni..pening r..sejarah semua..bek tgok Kak Limah..

ok..ni aku xnak argue lebih2...semua org ada minat dia yg tersendiri..but...igt ni...org yg melupakan sejarah..tends to make it happen again..


bnyak lagi la...kalau korang tetap xcke HMM..xpe..just xpayah la heboh2 nak kutok2 semua....give HMM chance..hari pertama tayangan HMM berjaya mengutip setengah juta..is dis not convincing enough utk korang2 ni.?

aku suka sejarah..love it..korang.?



You May Also Like

1 comments

  1. nice post... mmg melayu zaman dulu2 maju gilarh kot.. tp kite jer tataw n sejarah tue un byk yg cuba dibelit2 n dipadam oleh penjajah dulu...
    try google.. maju gilarh siap ade meriam n pistol buatan tempatan lg...

    bab teknologi and movies, mmg btol ckp ko... kne la maju.. kalau xnak ikot org yg maju nak jadi ape,kan? kalau nak berjaya kne la follow org berjaya.. xnak tue bodoh sombong namenye.. (emo gilarh)

    ReplyDelete