cakap la lagi..perempuan tak kisah pon...

4/08/2011Nurul Afifah



aku xtaw la kalau sbb aku tgh PMS atau pon ini mmg the real deal..pehal ek 2 3 menjak ni banyak btol entry2 yg 'menegur' perempuan eh.? and perempuan kat luar sana...korang tak terasa ke..?






oh no..aku bkn nak kata aku ni jenis tak dengar nasihat..heck...segala entry2 mcm ni..aku ambil serius..aku hargai betapa ramainya blogger2 di luar sana cuba menjadikan wanita sekarang pulang ke pangkal jalan..tapi satu je yg buat aku terasa sgt..perluke bahasa yg mcm tu..

certain blogger yg terbukak hati utk buat entry mcm tu selalunya sbb diorang baru berhadapan dgn perempuan2 yg bagi diorang teruk..tak guna buat isteri what so eva semua...bila kita buat entry dgn perasaan mcm ni..kita akan terpengaruh utk menyampaikan entry tu dlm satu cara yg membawa feeling negatif dlm hati reader..such an act akan buatkan certain reader menyimpan spekulasi buruk apabila berjumpa dgn perempuan2 yg menepati ciri2 di dalam entry tersebut..

senang ckp...inilah yg kita selama ni dok kecoh..dont judge a book by its cover..walhal kita sendiri tanpa sedar telah menanam sifat judge a book by its cover tu dlm reader kita..

selain tu..entry2 mcm ni patot dipenuhi dgn nasihat yg berhikmah supaya perempuan2 yg baca..baik yg mmg teruk seperti yg digambarkan atau pon sealiknya, masing-masing akan mengambil iktibar sendiri..cuba menjauhi perkara2 yg dibenci tu..

tapi tak banyak yg buat mcm tu...certain blogger terus merendahkan perempuan...

mengatakan kita ni x berakal..tamak sgt nak shopping itu ini...
mengatakan kita ni bodoh.. dok tayang serba serbi..
mengatakan kita ni materialistik...mahukan suami loaded poket kanan kiri..
mengatakan kita ni hipokrit..kata mekap utk suami tp dok tunjuk kat lelaki ajnabi..
mengatakan kita ni memilih..cuma berkawan dgn org yg sebulu dgn diri..


and ayat catchy mereka utk terlepas adalah dgn mengatakan yg bukan mcm tu tak payah la terasa..







well biar aku tell kat sini..aku bkn nak bgga tp alhamdulillah aku bkn perempuan2 mcm tu..tp aku mmg terasa..nak xnak..aku pon perempuan..aku terasa bila saudara sejantina dgn aku direndahkan mcm tu...kami perlukan nasihat..bukan cemuhan mcm ni..cemuhan mcm ni cuma buatkan kami lagi jauh dr sirotolmustaqim tu..

aku ada 2 org kawan aku ni..sorang laki..sorang perempuan..yg kawan perempuan aku ni suka dok singsing lengan dia..tindakan bawah sedar la...yg kwn laki aku ni selalu dok tegur kata itu aurat...dia tak tegur dgn cara menyindir seperti apa yg org akan pilih utk buat...dia tak kata "kau ni dah pakai lengan panjang tapi dok singsing lengan mcm tu..baek tak payah"..tak.!! heck kawan perempuan aku ni mcm dpt hidayah bila kena tegur BAIK-BAIK mcm tu utk pakai sarung tangan..tapi kawan aku ni selalu jugak lupa nak pakai sarung tangan tu...and yg paling aku respek...kawan laki aku tu tetap ingatkan dia BAIK-BAIK..and kawan perempuan aku tu ingat.!!

xsalah pon nak cakap BAIK-BAIK..


PEREMPUAN MMG PELIK..








kami lebih suka buat perangai..
tanpa sebab yg munasabah..
menyampaikan sesuatu secara tersirat..
hingga kau pening tanpa klu yg sah..
memeningkan kau menyimpulkan fikiran kau..
kerana ayat2 kami yg bkn la terlalu berhikmah..
bkn kami saja mahupun sengaja..
kami cuma nak tengok usaha yg kau curah..
kerna itu yg sebenarnya membuat kami berubah..











You Might Also Like

0 comments

Seriously speaking, some comments would made my day.

Advertisement

Contact Form