Tips utk interact with people..

2/14/2011Nurul Afifah

seyes,,aq ni mungkin x mesra alam sgt..
mostly kwn2 aq kte fes time jumpe aq ..aq nmpk cam org yg sombong.., 
da kenal2 tu..xde la sombong pon..
aq xnak la mcm tu...kte knala pndai bergaul..
ngn bdak2 ke..org tua ke..makcik pakcik ke..heck dgn pakcik jaga tu pon kte kne reti nak interact..

dunia ni kalu ko dok sensorang je..ko wat sombong tahap gaban pon..
no one cares..
but da truth is..melambak org kat dunia ni..
so..dgn mengenali lebih ramai org..
kita bleh melihat pelbagai aspek kehidupan..
n sedar yg diri tu x sehebat mne pon.!!

tips ni sesuai la when ko g gathering ke..
meeting2 ke..
like perjumpaan pengawas kat sek tu pon boleh gne..





1. Fesly..jgn gabra2 k..tenang jer...ad sesetengah org ble dgr je nk g kat tempat penuh ngn org..tros malas..leceh..kot kalu g pon...dok melekat je dgn membe2..relax dlu...jgn tros ckp x..try dlu..k.?





2.Kalu g ngn membe tu..n dowg ad sembang2 dgn org2 len..jgnla ko tros ciao plak...join conversation tu..dgar leklok n pham kan tajuk perbualan mereka..if ko rse ad pape ko nak tell..tell je..but remember..chill out.! org len pon minat gak nk dgr pendapat ko..tp kt berterabur je ayt ko..dowg bosan la..


3.Give reaction yg pada2..kalu org tu melawak..gelakla..tp jgnla over sgt..tunjukkn ko pon berminat nak dgar ape yg org ckpkan..bru dowg ade semcm respek la n berminat nak kenal dgn ko..paling penting ko kena honest...xpyh jd kaki ampu...if org xleh trima ko seadanya...ko pon rse x best nak knal dgn org tu kan..?




4. Btw..if korang rse pendapat korang tu akn menjadi satu isu (secara negatif) save it to urself..jgn spoil mood org..ko blah jela..


5. Nak tunjuk ko berminat dgn sesuatu tjuk tu..bkn bermakna ko tercongok je dgr org tu ckp..give feedback..tanya soalan2 berkaitan...actually..by nodding n say yes or some sort pon dkre reaction yg membina la.. Tips aq bljr dr guru kaunseling aq..dye kte..kalu xtaw nk tanye pe..ko ulang balik pe org tu cakap..cth :

  A : Saya kurang minat dengan subjek Biologi..sye lbih minat subjek yg berkaitan       perkiraan.
  B : Awk suka wt kira2 la...ooooo..

Nampak? nty org tu mesti sambung kte dye minat ad math la..pe la..




6. Jgnla guna bahasa2 kasar or ckp menda2 membosankan..if korang jumpe org gni...korang pon malas nak dgar kan..?talk about fun stuff..kalu laki tu pe ssah..ckp jela sal bola..derr.! selain tu ko bley sembang2 sal percutian korang ke minat korang ke...org bru kenal kan..amek tjuk2 am la..


7. Selain tu..pandai2 la wat lawak...senyum selalu..be friendly n just be urself..if ad org cam insult ko ke pe ke..pedulikan..jgn biarkan dowg musnahkan mood ko...




8. Ko jga digalakkan tegur org2 yg kurang bercakap..dowg akn minat kat ko yg nmpk friendly..



9. Ckp dgn org yg lbih matang lagila digalakkan..dowg ni selalunye lebih prihatin dan akn lebih menumpukan perhatian kat korang ble korang bercakap..oldies is more bertimbang rasa..but remember..xkisahla sape pon..ko kne taw la utk hormat deme...mereka pon manusia gak n ptot dilayan dgn penuh hormat..echewah.!! hehe.. If you treat people well they will treat you the same.




10. Lastly..be confidence.! jgn pk negatif je..korang leh buat nye...bkn sume org sombong dlm dunia ni..tmbh2 geng2 blogger ni..ramai yg nice.. :) 









You Might Also Like

0 comments

Seriously speaking, some comments would made my day.

Advertisement

Contact Form