Tahfiz Al Quran

2/28/2011Nurul Afifah

As salam.. utk pengetahuan korang..Sabtu lepas aku g majlis maulidur rasul/penyampaian hadiah adik aku..adik aku ni skolah dkat Institut Hamalatul Quran at Kg Lanai,Baling, Kedah..

majlis ni berlangsung selama satu hari...siap ada jemputan utk bagi ceramah semua..makanan pon disedikan..kari daging ( lauk utama ) ulam timun, sambal n ikan masin..kari daging tu mmg sedap..mana tak nya..lembu tu sembelih pg tu baru.!!







kat sini mmg aktiviti utama adalah menghafaz al quran..selain tu student dia akan diajar menda2 agama ni la..like feqah..sirah..tauhid..hadis..macam2.!!

sekolah ni mmg sgt2 bgos..adik aku skrg dah hafal mcm2 berdah (lagu2 arab berunsur islam) n hadis2.. not to mention dye pon dah hafal 7 juzuk alquran..

alhamdulillah~

adik aku dpt nombor dua dlm exam..exam diorang ni melambak btol subjek nye..lbih sepuluh subjek..adik aku ni start menghafaz since darjah 3..ada bdak ni umor bru 9 ke 10 tahun.. dah hafal 10 juzuk.!!anak pengasas sekolah ni..






sekolah ni ada blog taw..





follow la..xkan la follow blog gosip2 tu bleh yg ini x.? bkn korang la..ada la org2 tertentu tu..blog ni pon special.. (jgn lupa scroll sampai bwh k.?)..tp tak berapa nak update la..diorang ni mmg sibuk..

seluruh pentadbiran diurus oleh family pengasas..n rakan2 serta lepasan2 sekolah..

masa umur aku 14 tahun n 16 tahun..aku spend cuti akhir tahun kat sini la..maksud aku tahfiz bahagian perempuan..tahfiz ni nama nye Sek Men Agama Tarbiah Islamiah..diorang buat kem khas utk pelajar tumpang..errmmm..ala2 summer camp gtu..



malu la nak amik gambar dkat2..


masa umur 14 tahun tu aku diajar cara2 solat yg btul..cra sujud yg btul..rukuk yg btul..bila dah diajar detail gni alhamdulillah aku mmg trus apply dlm solat aku sampai skrg..selain tu aku diajar cara sebutan huruf2 al quran mengikut makhraj2 huruf...bkn senang taw x..kalau xsbut ikot makhraj..dikira menukar huruf/tukar maksud..dosa tu.! 

masa umur 16 tahun..aku ala2 further study la..sambung menghafaz semua..aku ada mentor tau kat sini..comel je...dia jd ustazah aku la.10 tahun je kot.!! best blaja dgn dia..nama dia Aufa..sdap btol suara dia baca al quran..

aku pon menghafaz quran sikit2 time ni..mmg lain la suasana tu bila kita bercampur dgn org2 mcm diorang ni..kat sini diorang blajar dr selepas subuh sampai tengah hari..menghafal je.!! sambil2  tu diorang buat solat sunat dhuha sekali..

ptg ada kelas2 subjek2 laen..like sirah, hadis n so o la..mlm diorang ulang kaji..selain tu diorang buat qiamullail gak..

hmm..ok...tu jela kot..kesimpulan nya..



ISLAM IS THE BEST WAY OF LIFE..














You Might Also Like

0 comments

Seriously speaking, some comments would made my day.

Advertisement

Contact Form