keluar makan.!

2/13/2011Nurul Afifah

tee hee.... aq penah jd waiter kat seafood..
for about 5 HARI je..
derr..kejap tu pon mcm2 gk la aq belajar.. cz pelanggan kat ctu mmg banyak giler.!
tetibe aq terpk..
y not  aq wat post pasal keluar makan.... :)

post ni aq nk cerita kan etika penting nak keluar mkn tu..
so sume hepi.!


sebelum keluar makan..


  • Please bersiap seadanya..jgn la flashy or sendat or wangi or pape jela yg secara SANGAT-SANGAT OVER.. derr...nk g mkn je pon..seyes la..aq mmg xpham..yg pkai over da top ni kekadang g kedai tepi jalan tu jugak..bkn pegi Hotel Seri M'sia ke ape ke..bkn ape...nty sume org terUSYA ko..kalu yg nsem/gorjes tu ok lagi..kot mamat/minah bangla yg dok ngekor..xke haru..
  • Decide dulu nk mkn nasi ape..nk mkn kat mane..nak gune tisu ape..nak mkn pkai tangan ke pakai garfu..decide lah segalanye..jgnla time waiter uh dtg bru nk emmm...emmmm..ummm...mkn ape ek??..masa kan emas...bek rancang leklok..ko tw x..sementara nk tunggu ko order..jenoh waiter uh kne maniskan muka.. (ikot pengalaman ni) .. senyum cket2 je nty kte x ikhlas..senyum banyak sgt nty kte nk menggatal..kot dye nk terkucil ke pe ke..lg la haru..huhu..
  • ajak la sume membe..family..tok..nek...mak mentua..pak mentua....AKU..hehe...mkn ramai2 bru la best..dr jd solois je kat kdai tu...kot pasang plak lagu tgkp leleh tu xmemasal je ko ngos sowg2...haha..

ketika hendak makan..

  • nak mkn tu kte kena la COOL ALL THE WAY..ok guys??? taw la perot rupe xpenah mkn nasik je..time ni la..seminit ku rasakan bagai beribu tahun lamanya..echewah.!but remember.! kte kene COOL..ramai la brader/awek at ctu..tmbh kot ad yg iras2 Kajol ke Salman Khan ke..ko kne tunjuk COOL..bru ade yg tgkp cintan..."along.!!hang mkn ke ape tu??" :P
  • pggil waiter tu dgn pggilan yg mnis2 k..jgn nk siot je..nk oit2 plak..wa cepuk lu..xsopan la..kite kan org M'sia..budi bahasa kan budaya kite...pggil la aci ke..ane...abe ke..kot rupe yg muda dr ko tu jgn la pgil dye akk..tw la ko ni gentleman..xnk dye igt ko ngorat dye kot pgil adik tu..tp over r pgil akk..tmbh2 ble mke ko pon terang2 lg MATANG dr dye.. :'(
  • jgn lupe bce doa tw...tmbh kalu mkn ramai2 tu..ni la time nye nk tunjuk bakat Imam Muda tu..kot ade skali mak mentuatime tu..mmg cun r..
  • mkn tu dok la leklok...kalu kat open place tu xyh dok sunah pon xpe...nty sume terKUTUK ko..da deme dpt dosa...ish3..(kutuk la lagi)..dok diam2..comel2..manis2...jgnla bising2 sgt..org len pon nk sembang gk..bkn nk dgar ko ckp "MAKAN KAT LUA NI COZ NASI KAT RUMAH RENTUNG..ALONG OVERCOOKED.!"pergghh..

selepas makan..

  • haha..ko jgn la nk terSENDAWA besar besaran kat ctu...malu mak ko taw x.! xde xdenye by ckp alhamdulillah pastu ley cover ek..wat org hilang selera jer..
  • basoh tangan leklok..lap mulut sume..bg nmpk comei blik ek..tmh yg mkn kari kaw2 tu..jgn lpe sabun tgan...xlalu nk bau rempah kari uh dlm keta nty..btw...by dis dpt mengelakkan penyakit tw..
  • bayar penoh ye...xpyh nak masok akaun ke pe ke..xmacho/gorjes r gtu..kte bayar CASH la...bg tips2 bebenyak cket taw...kalu selama ni ko xpenah bgtips..y not skrg mulakan?? hehe..

aq ni pon bkn pndai sgt nk bg etika so wut eva ni..
just by pengalaman jela...
hehe..
nmpk header aq tu..ok x??
jenoh aq wat...sume da aq tkar blik..
background,, template...
aq pon ade wat iklan Heartbeat n Nufffnang..
xtw mne iklan macaron tu da ilang..cpe twu npe dye ilang?????????????????
da nmpk tu kan..tulun2 la klik2..thanks yaw.!

                                         
                                          

You Might Also Like

0 comments

Seriously speaking, some comments would made my day.

Advertisement

Contact Form